A szexuális problémák a tünetekből vagy akár az ADHD-kezelésből is eredhetnek

A szexuális problémák a tünetekből vagy akár az ADHD-kezelésből is eredhetnek

Tanuld meg, hogyan válassz iskola utáni tevékenységeket. . . Írta: Madeline R. Vann, MPHF 2016. február 18

Nyerd meg a házimunka háborút ADHD-s gyerekekkel

Soha nem könnyű rávenni a gyerekeket a házimunkákra. Ezek a stratégiák segíthetnek, ha az ADHD bonyolító tényező.

Írta: Beth W. Orenstein 2014. július 3

Túlélési tippek ADHD-s gyermekek szüleinek

Az ADHD-s gyermek nevelése stresszes lehet. Ezek a túlélési tippek segíthetnek megbirkózni a legnehezebb napokon is.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8

ADHD kezelése, amikor a rutinok megváltoznak

Az ADHD-s gyermekeknek meghatározott rutinra van szükségük, de reálisan ez nem mindig lehetséges. Tanulja meg, hogyan könnyítheti meg gyermeke átmeneteit.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8"

Az ADHD nem tűnik el a hálószobában. Valójában a kutatások azt sugallják, hogy az ADHD-s embereknek alacsonyabb a nemi vágyuk, mint azoknál, akiknek nincs betegségük. Egyesek úgy találhatják, hogy képtelenek elég sokáig a szexre koncentrálni, hogy teljes mértékben élvezhessék azt, míg mások túlságosan szexuálisan aktívakká válhatnak olyan mértékben, hogy az szexuális függőségnek tűnik. Néhányan pedig kockázatos szexuális viselkedést folytathatnak ADHD tüneteik következtében.

A szexuális problémák a tünetekből vagy akár az ADHD-kezelésből is eredhetnek. A rendellenesség bizonyos jellemzői közvetlen hatással lehetnek a személy szexuális funkciójára, csakúgy, mint az ADHD kezelésére felírt gyógyszerek mellékhatásai.

Hogyan befolyásolja az ADHD a szexuális életét

Az ADHD tünetei, amelyek problémákat okozhatnak a szexuális életében, a következők:

Impulzivitás. Az ADHD-s felnőttek impulzívan folytathatnak szexuális tevékenységet. Ugyanez az impulzivitás kockázatos szexuális magatartásra, például védekezés nélküli szexre ösztönözhet. Az ADHD-s felnőttek azt tapasztalhatják, hogy impulzív természetük szegény szerelmesekké teszi őket, mivel nagyon vágynak arra, hogy életük következő tevékenységére gyorsan rátérjenek. "A lehető leggyorsabban szeretnének túljutni rajta, nem számítva a partnerükre," – mondja Constance Wood, PhD, egy houstoni pszichológus. Képtelenség odafigyelni. Az ADHD-s felnőttek egyik gondolatról a másikra ugranak, és nehezen tudnak a pillanatban létezni. Azt tapasztalhatják, hogy más gondolatok visszatartják őket attól, hogy teljes mértékben élvezzék a szexuális tevékenységet. "A szex bizonyos mennyiségű figyelmet és jó ítélőképességet igényel," Wood azt mondja. "Az életükkel kapcsolatos problémák motoszkálnak a fejükben szex közben, és elvonják a figyelmüket. " Az ADHD-s emberek még azt is tapasztalhatják, hogy képtelenek befejezni a szexuális aktust, mivel elterelődnek és elvesztik érdeklődésüket. Hiperaktivitás. A kutatók úgy vélik, hogy a hiperaktivitás befolyásolhatja a betegségben szenvedő emberek szexuális vágyait, magas szintű izgalmat keltve, ami eszeveszett szexuális törekvéshez vezet, hogy enyhítse belső feszültségeiket. A hiperaktív szexualitást tapasztaló felnőtt ADHD-betegek vonzódhatnak az olyan éles szexuális gyakorlatokhoz, mint a fetisizmus és az exhibicionizmus.

Egyes ADHD-gyógyszerek hatással lehetnek az egyén szexuális vágyára is. Az ADHD kezelésére használt antidepresszánsok, mint a bupropion (Wellbutrin), csökkentik a szexuális vágyat. Az ADHD-stimulánsok (Adderall, Ritalin) szintén befolyásolhatják az egyén libidóját, bár a jelentések eltérőek a hatásról – egyes források szerint a stimulánsok növelik a libidót, míg mások szerint csökkentik a nemi vágyat és merevedési zavarokat okoznak.

Az ADHD-vel kapcsolatos szexuális problémák leküzdése

Az ADHD által okozott szexuális problémák megoldása gyakran magában foglalja magának a rendellenességnek a sikeres kezelését. Az ADHD kezelések a következők:

Gyógyszer. Egy olyan gyógyszer megtalálása, amely képes elfojtani az ADHD impulzusait és hiperaktivitását anélkül, hogy befolyásolná a szexuális vágyat, próbálkozások és tévedések folyamata lehet, de végül jobban kell tudnia a szexre összpontosítani – és élvezni –. "Ha szedi a gyógyszerét, az biztosan segíteni fog szexuálisan és egyéb módon is." Wood azt mondja. Terápia. Különböző típusú terápia segíthet az ADHD-s felnőtteken. A kognitív-viselkedési terápia segíthet jobban megérteni, hogy a felnőttkori ADHD hogyan irányítja viselkedését, és lépéseket tehet annak megismétlődésének megakadályozására. A pszichoterápia segíthet megtalálni a rendellenesség gyökerét és az életében okozott károkat. "A pszichoterápia lehetővé teszi [a betegeknek], hogy beszéljenek arról, ami alatta van, a házassággal és önmagukkal kapcsolatos problémákról vagy nehézségekről," Wood azt mondja.

Függetlenül a szexuális problémától, legyen az alacsony libidó vagy túlzott szexuális vágy, az ADHD-s felnőttek számos, személyre szabott kezelési terv segítségével találhatnak megoldást.

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A legújabb ADHD

18 figyelmeztető jel, hogy gyermeke ADHD-s lehet

Gyermeke izgatottsága és figyelmetlensége csak normális gyerekkori viselkedés, vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar lehet? Tanuld meg a jeleket. . .

Írta: Beth W. Orenstein 2020. március 13

Hogyan nevelje fel az ADHD-t orvosával

Úgy gondolja, hogy felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitási zavara van? Van egy helyes és egy rossz módja annak, hogy orvosával megbeszélje ezt.

Írta: Elizabeth Shimer Bowers 2020. március 13

Az FDA jóváhagyja az idegstimulációs eszközt az ADHD számára

A mobiltelefon méretű kütyü terápiás jeleket küld az agynak a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére gyermekeknél.

Írta: Don Rauf 2019. április 26

10 tipp a hiperaktív gyermek kezeléséhez

2017. november 15-ig

Házas egy ADHD felnőttel?

2017. november 14-ig

Jobb alvás ADHD-s felnőttek számára

2017. november 14-ig

Iskola utáni tevékenységek ADHD-s gyermekek számára

Az ADHD-s gyermekek szabadidejük eltöltésének módja javíthatja a figyelmet és csökkentheti az ADHD tüneteit. Tanuld meg, hogyan válassz iskola utáni tevékenységeket. . .

Írta: Madeline R. Vann, MPHF 2016. február 18

Nyerd meg a házimunka háborút ADHD-s gyerekekkel

Soha nem könnyű rávenni a gyerekeket a házimunkákra. Ezek a stratégiák segíthetnek, ha az ADHD bonyolító tényező.

Írta: Beth W. Orenstein 2014. július 3

Túlélési tippek ADHD-s gyermekek szüleinek

Az ADHD-s gyermek nevelése stresszes lehet. Ezek a túlélési tippek segíthetnek megbirkózni a legnehezebb napokon is.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8

ADHD kezelése, amikor a rutinok megváltoznak

Az ADHD-s gyermekeknek meghatározott rutinra van szükségük, de reálisan ez nem mindig lehetséges. Tanulja meg, hogyan könnyítheti meg gyermeke átmeneteit.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8"

Gyors tempójú, folyamatosan növekvő kultúrában élünk, amely folyamatosan arra késztet bennünket, hogy kevesebb idő alatt többet tegyünk. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a többfeladatos munka, vagy két vagy több, egymással nem összefüggő dolog egyidejű elvégzésére irányuló kísérlet valójában kontraproduktív, mert kevésbé valószínű, hogy bármelyiket is megteszi, mintha csak egyre összpontosítana.

A Utah Egyetem kutatói 200 egyetemistát kértek fel, hogy egyszerre végezzenek szimulált vezetési vizsgát és szabványos memóriatesztet. Szinte az összes résztvevő – 97,5 százalék – vezetési képességeik és memóriakészségeik romlását mutatták többfeladatos munkavégzés közben.

Az eredmények különösen jelentősek az ADHD-s emberek számára, mivel hajlamosak annyit – és talán még többet is – több feladatot végezni, mint a betegségben nem szenvedők.

Sok ADHD-s ember azért végez több feladatot, mert unják azt, amit csinálnak – mondja Stephen Guffanti, MD, a Does Your Child Really Have ADHD? „Nem annyira multitasking, mint inkább a szenvedélyed. ” Előfordulhat, hogy olyan feladatot kell elvégeznie, amelyet unalmasnak talál, magyarázza, ezért ahelyett, hogy erre koncentrálna, elkezd valami olyasmit is csinálni, amit szeret.

Dr. Guffanti, aki ADHD-s, azt mondja, szinte lehetetlen lenne bizonyítani, hogy a többfeladatos munka káros az egészségre. „Amit azonban elmondhatunk, az az, hogy amikor többfeladatos munkát végez, nyilvánvalóan nem koncentrál annyira arra, amit csinál, mint akkor, ha egyszerre csak egy dolgot csinálna” – mondja. Megjegyzi, hogy a tanulmányok szerint azok az emberek, akik vezetés közben elterelődnek, több balesetet okoznak, és ez igaz, függetlenül attól, hogy figyelmük megoszlik az út és a mobiltelefon, vagy a kormány és az autó rádiója között.

Újra összpontosítani a figyelmét, ha ADHD-ja van

Az ADHD tüneteinek jobb kezeléséhez meg kell tanulnia, hogyan kell odafigyelni az adott feladatra, és ellenállni a kísértésnek, hogy valami újba ugorjon, vagy egyszerre két munkát végezzen. Íme öt tipp a fókusz újraállításához:

Prioritás. „Meg kell tartanod a prioritásokat, különben elzavarod” – hangsúlyozza Guffanti. „Ez nagyon fontos az ADHD-s emberek számára. ” Mielőtt elkezdené a feladatot, bontsa fel kisebb lépésekre, és jelölje be azokat a végrehajtás során, hogy segítsen a cél elérésében.

Tervezz előre. „Minden nap, mielőtt abbahagyom a munkát, megszervezem magam a következő napra” – mondja Guffanti. „Segít, ha tudom, hol kezdjem, amikor holnap visszajövök. Pontosan ott folytathatom, ahol abbahagytam, ahelyett, hogy azzal vesztegetném az időt, hogy kitaláljam, mit tegyek. ”

Távolítsa el a rendetlenséget. „Ez fontos” – mondja Guffanti. „Tisztítsa meg az íróasztalát. Nem akarsz 20 millió dolgot megnézni. Csak hagyja meg, amire szüksége van egy-két projekthez, amelyen dolgozik. A tiszta íróasztal segít tisztábban gondolkodni, és ez igaz, függetlenül attól, hogy ADHD-s vagy sem. ”

Forduljon az óra felé. Az ADHD-tünetekkel küzdő embereknek szinte nincs időérzékük, mondja Guffanti. “Az időben előre és visszafelé gondolkodunk, és ha ezt teszed, az idő irreleváns lesz számodra," Magyarázza. Tartson olyan órát, ahol könnyen láthatja, így emlékeztetőül szolgál az itt és most helyzetre. Amikor elkészíti a napi tervet, ne csak azt vegye figyelembe, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie, hanem azt is, hogy mikorra. Használja az órát, hogy segítsen koncentrálni és ragaszkodni a tervéhez.

Ismerd meg önmagad. „Az egyik legjobb tippem a fókusz megőrzéséhez, hogy ismerd meg önmagad” – mondja Guffanti. „18 éves korom óta rendszeresen elvesztettem az autóm kulcsait. Ami végül megoldotta a problémámat, az az volt, hogy a lányom adott egy láncot, amellyel a kulcsomat a nadrágomhoz rögzíthetem. Hacsak nem veszítem el a nadrágomat, mindig nálam lesz a kulcsom. ” Ismerje fel azokat a problémákat, amelyek miatt elveszíti a fókuszt (vagy dolgokat), majd találjon rájuk megfelelő megoldást, amelyet hatékonyan alkalmazhat.

Ha ADHD-ja van és az ezzel járó figyelemproblémák, akkor megnehezítjük saját magunk dolgát, amikor megpróbálunk többfeladatos munkát végezni. Ha egyszerre csak egy célra koncentrál, jobban el tudja érni az összes célját, és valószínűleg ugyanannyi (vagy még kevesebb) idő alatt.

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

A legújabb ADHD

18 figyelmeztető jel, hogy gyermeke ADHD-s lehet

Gyermeke izgatottsága és figyelmetlensége csak normális gyerekkori viselkedés, vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar lehet? Tanuld meg a jeleket. . .

Írta: Beth W. Orenstein 2020. március 13

Hogyan nevelje fel az ADHD-t orvosával

Úgy gondolja, hogy felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitási zavara van? Van egy helyes és egy rossz módja annak, hogy orvosával megbeszélje ezt.

Írta: Elizabeth Shimer Bowers 2020. március 13

Az FDA jóváhagyja az idegstimulációs eszközt az ADHD számára

A mobiltelefon méretű kütyü terápiás jeleket küld az agynak a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére gyermekeknél.

Írta: Don Rauf 2019. április 26

10 tipp a hiperaktív gyermek kezeléséhez

2017. november 15-ig

Házas egy ADHD felnőttel?

2017. november 14-ig

Jobb alvás ADHD-s felnőttek számára

2017. november 14-ig

Iskola utáni tevékenységek ADHD-s gyermekek számára

Az ADHD-s gyermekek szabadidejük eltöltésének módja javíthatja a figyelmet és csökkentheti az ADHD tüneteit. Tanuld meg, hogyan válassz iskola utáni tevékenységeket. https://harmoniqhealth.com/hu/ . .

Írta: Madeline R. Vann, MPHF 2016. február 18

Nyerd meg a házimunka háborút ADHD-s gyerekekkel

Soha nem könnyű rávenni a gyerekeket a házimunkákra. Ezek a stratégiák segíthetnek, ha az ADHD bonyolító tényező.

Írta: Beth W. Orenstein 2014. július 3

Túlélési tippek ADHD-s gyermekek szüleinek

Az ADHD-s gyermek nevelése stresszes lehet. Ezek a túlélési tippek segíthetnek megbirkózni a legnehezebb napokon is.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8

ADHD kezelése, amikor a rutinok megváltoznak

Az ADHD-s gyermekeknek meghatározott rutinra van szükségük, de reálisan ez nem mindig lehetséges. Tanulja meg, hogyan könnyítheti meg gyermeke átmeneteit.

Írta: Beth W. Orenstein 2010. július 8"

Nincs tökéletes terv ADHD-s gyermek nevelésére, de egy részletes, strukturált rutin betartásával gyermeke képes lesz elvégezni a házimunkát, és még mindig jól érezheti magát.

Ezek a stratégiák segíthetnek Önt családja ADHD-tervének kidolgozása során:

Alakíts ki jó szokásokat. „A jó szokásokat ugyanolyan könnyű megtanulni, mint a rosszakat” – mondja L. Eugene Arnold, MD, az Ohio állambeli Sunbury állambeli Ohio Állami Egyetem pszichiátriai professzora. Ha egy viselkedés szokássá vált, sokkal kevesebb odafigyelést igényel annak végrehajtása. Ha azonban figyelembe vesszük gyermeke általános napirendjét, egyszerre csak egy szokást emeljen ki, például, hogy lefekvés előtt tegye el a játékait. Válassza ki a leghatékonyabbat, javasolja Dr. Arnold, és először azon dolgozzon. Tűzz ki elérhető célokat. Bontsa le az ADHD-tervben szereplő nagyobb időblokkokat kisebb, megvalósítható projektekre. Például ahelyett, hogy egy órát szánna az általános házimunkára, válasszon egy konkrét, kezelhető házimunkát, például a család kutyájának etetését, amelyet valami szórakoztatóbb dolog követ – vagy csak egy szünet. Tervezze be a fitneszlehetőségeket. A fizikai aktivitás előnyös az ADHD-s gyermekek számára, ezért lehetőleg mindig próbáljon időt beépíteni az ütemtervébe egy szabadtéri tevékenységre. Tervezzen beltéri lehetőségeket a rossz időjárási napokra, például olyan fitneszközpontú játékokat, mint a Wii Fit tenisz. Írd le a napi tervedet. Az írásos utasítások vagy a részletes lépéseket tartalmazó ellenőrző listák sokkal hasznosabbak az ADHD-s gyermekek számára, mint a szóbeli utasítások, mert könnyebben megjegyezhetők és áttekinthetők. Ezenkívül Arnold szerint az írott utasítások kevesebb érzelmi indítékot okoznak mind a szülő, mind a gyermek számára. Ha az ADHD-s gyerekeknek rövid, életkoruknak megfelelő listákat adunk az elvégzendő feladatokról – vagy kisebb lépésekben egy nagyobb feladathoz –, nyomon tudjuk tartani őket. A kisgyermekeknek képekre lehet szükségük a listán szereplő feladatok elvégzéséhez. Hozzon létre egy napi jutalmazási rendszert. Az ADHD-s gyerekek gyakran jól reagálnak egy egyszerű jutalomra, például csillagokra az elvégzett tevékenységekért és napi csillagkvótára, amelyet kedvenc tevékenységükkel jutalmaznak. Az idősebb gyerekek is értékelhetik a lehetőséget, hogy megtakarítsák csillagaikat egy nagyobb hét végi jutalomért. Vegye be a gyermekét. Jó ötlet, ha gyermekének korlátozott, életkorának megfelelő választási lehetőséget biztosít az ütemtervben. „A saját időbeosztás megválasztásának kiváltsága felelősséggel jár” – mutat rá Arnold. Így például, ha gyermeke inkább reggel szeretne zuhanyozni, de nem tudja megtenni, és betartja a többi határidőt, helyezze át a zuhanyozást a lefekvés előtti listára.

Napi ADHD-terv elkészítése

A fenti irányelveket szem előtt tartva olyan ütemtervet hozhat létre, amely jobban megfelel gyermeke igényeinek. Nem kell minden napnak tartalmaznia az alább felsorolt ​​tevékenységeket. Például, ha reggelente el kell intéznie néhány ügyet, érdemes lehet kihagynia az otthoni teendőket, és beépítenie a szabadtéri játékokat a feladat-futási ütemtervébe.

Reggeli rutin:

Kelj fel. Ha minden nap ugyanazt az ébredési időpontot választja, akkor könnyebbé válik a reggel. Az idősebb gyerekek használhatnak riasztót. A kisebb gyerekek finoman felébreszthetők az Ön érintésével és éneklésével vagy nevük kiáltásával. Reggeli higiénia. Az ellenőrzőlistája ebben a napszakban olyan lépéseket tartalmazhat, mint például „vegye le az ágyát, zuhanyozz le, mosson fogat, hajat mosson és tiszta ruhát vegyen fel. ” Előfordulhat, hogy az idősebb gyermekeknek fel kell venniük a „gyógyszert” szót ehhez a listához. Reggeli. Kínáljon kedvenc egészséges ételeket, de kerülje a mesterséges ételfestéket tartalmazó ételeket.